Tuesday, October 03, 2006

Pengajaran Jarak Jauh : Kebaikan dan keburukan

Hi para pelajar Sarjana
E-learning sering diperkatakan dan dikatakan ia akan menggantikan tugas kita sebagai pendidik. Namun ada beberapa orang menolak tentang kebaikan e-learning ini. Apa pendapat anda tentang hal ini?

4 comments:

mimie said...

E-learning sering diperkatakan dan dikatakan ia akan menggantikan tugas kita sebagai pendidik. Namun ada beberapa orang menolak tentang kebaikan e-learning ini. Apa pendapat anda tentang hal ini?

e-learning merupakan salah satu kaedah alternatif dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Justeru itu, setiap kaedah mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Dari segi kebaikan, e-learning memberi manfaat kepada pelajar dan pensyarah. Bagi pensyarah, ia akan memudahkan pensyarah untuk upload nota, jimatkan kos kerana pensyarah x perlu print out nota untuk pelajar. ia juga memudahkan pensyarah ubtuk membuat apa-apa pengumuman atau memberitahu berita terkini dengan cepat. Kaedah menerusi e-pembelajaran juga dapat memupuk dan meluaskan capaian pelajar kepada teknologi kolaboratif yang baru serta mendedahkan mereka dengan pembelajaran secara berkumpulan. dari segi keburukan pula, ia akan menyebabkan wujudnya jurang di antara pelajar dengan pensyarah kerana pelajar dan pensyarah jarang berjumpa. bagai pelajar yang tidak mempunyai rangkaian internet di rumah mereka, ia akan menyukarkan pelajar untuk melihat apa-apa yang di paparkan dalam e-pembelajaran.

firdaus said...

PJJ...Pengajaran jarak jauh, pembelajaran jarak jauh.dua benda yang sama. sebenarnya program PJJ ni dah mula lama dah kat negara kita ni. lebih kurang tahun 1970-an lagi. kalau kita ingat dekat surat khabar selalu ada iklan tusyen pos...sekolah gaya pos ADABI...sejak tahun 197??.... so sebenarnya kaedah PJJ ni dah mula lama dah cuma mungkin bila kita bercakap pasal PJJ ni orang lebih fokuskan penggunaan teknologi seperti e-learnig dan sebagainya..ada banyak method yang kita boleh gunakan sebagai bahan pembelajaran PJJ sebagai contoh sidang video....dulu, sebelum internet berkembang di malaysia, USM menggunakan sidang video sebagai satu medium bagi menyampaikan pembelajaran kepada pelajar PJJ...kalo nak tengok program PJJ yang mantap boleh lah rujuk kepada USM sebab dalam banyak-banyak IPTA, USM yang mula-mula perkenalkan program PJJ ni...so lepas lebih kurang 30 tahun PJJ diperkenalkan kat m'sia ni banyak pembaharuan kita dapat tengok.student xpyh dah berebut-rebut pergi ke library untuk dapatkan bahan yang terhad...pakai e-elarning, satu bahan boleh dikongsi dengan ramai pengguna yang lain...selain tu, apa lagi.biasanya sumber bahan dalam PJJ dan berteknologi ni up to date....xmacam bahan bercetak....kalo bahan bercetak ni penulisan tahun 2005, publishnyer tahun 2006....kalo dari sumber2 atas talian ni senang....penulisan hari ni, petang dah boleh dipublishkan...sentiasa dan mudah untuk di updatedkan...byk lagila kalo nak cerita pasal kebaikan....keburukannya pula apalak ye...kalo sekadar nak nota atau bahan tu boleh la guna program PJJ...tp kalo nak penerangan...tunjuk ajar...sumer tu xbleh dapat secara jarak jauh....contohla tusyen pos ADABI tu...dia bagi noa, bagi latihan tapi siapa yang nak ajarkan kita...so lebih kurang macam tu la keadaan dia...

Anonymous said...

Issues in Implementing Distance and Alternative Delivery Systems

Teacher and Student Readiness
Distance learning systems require that teachers and students be ready to work within a new environment. There are two key aspects to their necessary readiness: readiness to accept new roles and readiness to work with new technologies. First, teachers and students must be prepared for new roles. In distance learning, teacher becomes guides and architects of complex learning environments. Less time is spent in direct instruction, and more is spent in creating a rich instructional environment and then guiding students through it. Students become less passive and more responsible learners. They must be ready to think through options rather than passively follow instructions. They must take more responsibility for their learning. These new roles may require some very specific orientation and training for both teacher and students for them to be ready to work in the new environments of these delivery systems.

Second type of readiness relates to being prepared to use the technologies selected to support these new environments. Both teachers and students may be expected to frequently use technologies they do not know or have not yet become comfortable with. When learners are expected to take more responsibility in these delivery formats, it can be frustrating if the technologies they need to use turn out to be a barrier to their tasks. When teacher creates instruction to be delivered by a particular technology, it is essential for that teacher fully understand the technology’s capabilities and limitations. For teachers and students, it may be necessary to participate in very specific training sessions before being able to fully use a distance or alternative learning environment.

Preparation and Classroom Management Time
Teacher who uses distance and alternative learning techniques might find themselves surprised by an increase in the demands on their time. Distance learning and alternative learning often require a greater allocation of available planning time because the learning environment must be carefully mapped out in advance of implementation.

Further more, because distance education methods can sharply increase interactivity and because every student may now respond, teachers might find the number of responses overwhelming. Planning for instruction and responding to students will require that you carefully think through your time management strategies. Few would disagree that comprehensive planning and full interaction are both may be a problem. Districts that are interested in supporting distance and alternative instructional systems should make adequate arrangements to meet them.

Technical Support
Technologies are used in implementing distance and alternative delivery system. It is critical to be sure that adequate technical support is in place. If instruction is dependent on a class web site and the district web server hosting that site goes down the instruction will not continue. If the class is interacts by compressed video, what happens if happens if one of the components does not function? Although technical problems are often unavoidable, adequate and readily available technicians, backup systems, and clear direction as to how proceed if systems fail are critical for success. Too often, support personal and related support costs are not fully considered in determining whether or not to engage in distance or alternative delivery systems. Even if technical support is not the central consideration, nevertheless it is one of the critical components for successful implementation.

Instructional Support
Learners in traditional classrooms have a variety of instructional supports readily available. In addition to the teacher being present for clarification and questions, media center offering a wide variety of resources is also typically present. Some schools may also provide tutoring programs for students who need additional help. Together, these resources provide a comprehensive instructional support system for students. However, in a cross-district distance course, the local media centers might not have the resources available to supplement and support the instruction. It may also be too costly to replicate resources at all participating schools. The student of distance learning access the resources they need by addressing the problem to the tutors through email.

Anonymous said...

how's things animasi-animasi.blogspot.com blogger found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your website http://mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic at this website http://mass-backlinks.com

Template Design | Elque 2007